Search
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Close
Menu
Search
Close
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Menu

ON

Holistic Nutrition

November 8, 2018

ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ;

by Kallirroi Chatzimichali


Με εκπλήσει κάθε φορά που ακούω τη φράση “πάρε ασβέστιο” σε γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Το να πάρει κανείς συμπληρωματικό ασβέστιο μπορεί να δημιουργήσει ασβεστώσεις σε διάφορα σημεία (όπου καθένας έχει ευαισθησία) π.χ στα αγγεία, στην καρδιακή βαλβίδα, σε αρτηρίες του στήθους …κ.λ.π Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη δημιουργία των οστών, χρειάζεται όμως συμπαράγοντες για τη δημιουργία υγιούς σκελετού. Το παίρνουμε από τις τροφές μια και ο οργανισμός μας δεν το παράγει. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα σύκα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, η κανέλα, το δενδρολίβανο, ο άνηθος, ο βασιλικός και το σέληνο.

Read More
Comment

September 19, 2018

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΤΕΡΟΥ-ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ;

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Εκτιμάται ότι περίπου το 11% του πληθυσμού παγκοσμίως επηρεάζεται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η Canadian Society of Intestinal Research θεωρεί ότι το 22% του δυτικού πληθυσμού έχει θέματα με το έντερο. Παρόλο που τα στοιχεία δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες πιστεύεται ότι το ποσοστό των ανδρών βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, απλώς εκείνοι δε ζητούν ιατρική βοήθεια (Mercola, 2016).

Read More
Comment

August 9, 2018

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Πολύ συχνά με ρωτάνε, τί είναι ολιστική διατροφή. Συνήθως απαντάω ότι είναι η χρήση της τροφής ως φάρμακου για την υγεία του οργανισμού δηλαδή του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος. Είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι μια καθημερινή επιλογή να δίνω στον οργανισμό μου αυτά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και να είναι υγιής. Σημαίνει ότι επιλέγω προσεκτικά τι " βάζω μέσα μου και πάνω μου ", πώς ασκούμε και ότι προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ κοντά με τη φύση.

Read More
Comment

July 30, 2018

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ;

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Tα εγκεφαλικά επεισόδια τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται. Από το 2003 έως το 2012 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 32% σε γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών και 15% σε άντρες αντίστοιχης ηλικίας. Παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση σε νέα άτομα και ειδικώτερα στις γυναίκες. Από πρόσφατα στοιχεία που έχουμε από τις Η.Π.Α ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από εγκεφαλικό είναι διπλάσιος από αυτόν που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού. Παρ' όλα αυτά δεν είμαστε ενήμεροι για τις αιτίες που συμβάλλουν στον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και δεν μπορούμε να τον αξιολογήσουμε. Με σωστές επιλογές στη διατροφή μας και στο τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό κατά 80%.

Read More
Comment

July 7, 2018

ΕΧΕΤΕ ΧΑΜΗΛΗ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ;

by Kallirroi Chatzimichali


Η κοινωνία μας σήμερα αντιμετωπίζει έλλειψη σεροτονίνης. Τί είναι η σεροτονίνη; Είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής (μεταδίδει μηνύματα στα νευρικά κύτταρα) που εμφανίζει ορμονική δράση. Μας βοηθάει να έχουμε τον έλεγχο των παρορμήσεών μας και της αίσθησης του πόνου. Έχουμε συνηθίσει να την ακούμε και σαν "ορμόνη της χαράς" γιατί επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας. Είναι πρόδρομος της μελατονίνης και βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος, του εσωτερικού ρολογιού.

Read More
Comment

March 30, 2018

ΠΟΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

by Kallirroi Chatzimichali


Unknown.jpeg
Unknown.jpeg

Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πρωί και βράδυ, να τα καθαρίζoυμε με οδοντικό νήμα και να επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρο. Σωστά όλα αυτά αλλά έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πόσο ουσιώδης είναι ο ρόλος της διατροφής;

Το στόμα μας αντικατοπτρίζει τη συνολική μας υγεία. Εκεί ξεκινάει η διαδικασία της πέψης και επομένως σηματοδοτεί το εσωτερικό μας μικροβίωμα. Η πεπτική οδός αποτελείται από διάφορα είδη βακτηρίων που μπορούν να εισφέρουν θετικά ή αρνητικά στην υγεία μας.

Read More
Comment

March 9, 2018

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την υγεία μας. Οι τροφές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση παίζουν ρόλο στις διεργασίες που κάνει το σώμα μας καθώς και στην ισορροπία των ορμονών. Τα όργανά μας παράγουν ορμόνες δηλ. χημικές ουσίες που εκκρίνονται στο αίμα και μεταφέρουν χημικά σήματα σε όλα τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα βοηθώντας τη σωστή λειτουργία τους. Η ισορροπία των ορμονών είναι παράγων ζωτικής σημασίας Η καλή μας υγεία εξαρτάται από αυτές. Ας εξετάσουμε τους παράγοντες που βοηθούν στην καλή τους λειτουργία.

Read More
Comment

January 23, 2018

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Ολοι μας αγαπάμε τη ζάχαρη (γλυκά ..), τους απλούς υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια..) και τις επεξεργασμένες τροφές (αλαντικά, έτοιμες σάλτσες..). Σαν αποτέλεσμα έχουμε μεταβολικές διαταραχές που με τον καιρό μάς δημιουργούν προβλήματα.

Βασική αρχή για να έχουμε καλή υγεία είναι να διατηρούμε το σάκχαρο του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο συντηρούμε μία καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Γι αυτό θα αναφέρουμε παρακάτω τροφές που αν τις ενσωματώσουμε στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

Read More
Comment

January 10, 2018

Υπαρχει σχεση μεταξυ καρκινου και ζαχαρης;

by Kallirroi Chatzimichali


Unknown.jpeg
Unknown.jpeg

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας εννέα ετών από το ολλανδικό Κέντρο Βιολογίας για τον καρκίνο και το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών έρχονται να μας δώσουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με το πόσο η ζάχαρη επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα και κάνει πιο επιθετικούς τους καρκινικούς όγκους. Όλοι μας έχουμε και καρκινικά κύτταρα, απλά ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν μας βλάπτει. Στον κύκλο της ζωής κάθ' ενός από μας μπορούν να πολλαπλασιαστούν και αν οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστεί θα δημιουργήσουν όγκους.

Read More
Comment

November 27, 2017

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΗ;

by Kallirroi Chatzimichali


Από τα πιο όμορφα λαχανικά του Φθινοπώρου-Χειμώνα είναι οι κολοκύθες. Το χρώμα τους ποικίλει από κίτρινο, κιτρινοπράσινο έως βαθύ πορτοκαλί και οφείλεται στα καροτενοειδή που περιέχουν Είναι όμως μόνο αυτό; Oι κολοκύθες είναι κάτι πολύ περισσότερο. Είναι πλούσιες σε άλφα και βήτα καροτενοειδή καθώς επίσης σε λουτεϊνη και ζεαξανθίνη. Τα καροτενοειδή είναι αντιοξειδωτικές ενώσεις και μετατρέπονται σε βιταμίνη Α.

Read More
Comment

November 4, 2017

TΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ

by Kallirroi Chatzimichali


Unknown.jpeg
Unknown.jpeg

Ακούμε τη λέξη φλεγμονή και μας πιάνει φόβος. Δικαίως, γιατί είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που αρρωσταίνουμε σήμερα. Εδω καλό είναι να κάνουμε μια διευκρίνιση. Οι φλεγμονές χωρίζονται σε οξείες και χρόνιες. Οι οξεία φλεγμονή είναι αυτή που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και οδηγεί στην ίαση ενώ η χρόνια, μεγαλύτερο διάστημα των τριων μηνών, είναι αυτή που μας οδηγεί σε ασθένεια. Στη καθημερινή μας ζωή είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τις χρόνιες φλεγμονές. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κύτταρά μας χάνουν τη δυνατότητα που έχουν για ίαση. Αρχίζει μία φθίνουσα πορεία που συχνά οδηγεί σε αυτοάνοσα νοσήματα και καρκίνο.

Read More
Comment

September 22, 2017

Συνδυασμος τροφων που αυξανει τη διατροφικη τους αξια

by Kallirroi Chatzimichali


images-2.jpeg
images-2.jpeg

Ο οργανισμός χρειάζεται πρωτεϊνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και μικροστοιχεία για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός κάποιων τροφών μεγιστοποιεί το θετικό τους αποτέλεσμα. Τα μέταλλα και οι βιταμίνες χρειάζονται τους δικούς τους συμπαράγοντες για να μπορέσουν να απορροφηθούν και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση..

Read More
Comment

September 8, 2017

ΑΣ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ

by Kallirroi Chatzimichali


images-1.jpeg
images-1.jpeg

Πριν από περίπου δυόμισυ χρόνια είχα γράψει για τα μιτοχόνδρια και τον ρόλο που παίζουν στην υγεία μας. Σήμερα θα ήθελα να προσθέσω μερικά πράγματα για να τονίσω πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος τους και γενικότερα για να τα ξαναθυμηθούμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τι είναι καλό να κάνουμε.

Read More
Comment

August 31, 2017

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΘΟΥΜΕ

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Η υγεία μας βασίζεται στην ικανότητα του οργανισμού μας να προσαρμόζεται στους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες καθώς και στην αποτοξίνωσή του. Καθημερινά εκτιθέμεθα σε χιλιάδες χημικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τοξικές. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τοξίνες συγκεντρώνονται σε πολλά σημεία του σώματός μας όπως το δέρμα, το αίμα, τα ζωτικά μας όργανα καθώς και τον εγκέφαλο. Επηρεάζουν τις ορμόνες, την ενέργεια, τη διάθεσή μας καθώς και τη νοητική μας κατάσταση. Τα πιο συχνά συμπτώματα που προκαλούν είναι:

Read More
Comment

August 12, 2017

ΣΥΚΩΤΙ: "μια αμορφη μαζα" ζωτικης σημασιας

by Kallirroi Chatzimichali


Το συκώτι εκτελεί περισσότερες από 300 ζωτικής σημασίας λειτουργίες. Οι αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι εκεί κατοικεί η ψυχή και τα συναισθήματα.

Ένα υγιές συκώτι αν τεμμαχιστεί μπορεί γρήγορα να αναπλαστεί και να γίνει όπως πριν. Το φάσμα των λειτουργιών του είναι ευρύ. Είναι αποτοξινωτικό όργανο, συνθέτει πρωτεϊνες και παράγει βιοχημικές ουσίες για την πέψη των τροφών. Ο ρόλος του είναι σημαντικός για τον μεταβολισμό, την αποθήκευση γλυκογόνου, τη σύνθεση πρωτεϊνών του πλάσματος, την παραγωγή ορμονών, την παραγωγή χοληστερόλης καθώς και την απομάκρυνση τοξικών ουσιών είτε είναι εξωγενείς είτε παράγωγα του μεταβολισμού.

Read More
Comment

May 30, 2017

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ "ΝΕΟ"

by Kallirroi Chatzimichali


Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούμε για ανθρώπους που υποφέρουν από κάποιας μορφής άνοια. Πολλές φορές μάλιστα η κατάσταση είναι σοβαρότερη και έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο του Alzheimer. Θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σαν την ασθένεια της μεταπολεμικής γενιάς. Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς της θα έχουν τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Read More
Comment

May 16, 2017

Τι ρυθμιζει το ανοσοποιητικo μας συστημα

by Kallirroi Chatzimichali


Καθημερινά βλέπουμε να υπάρχει αύξηση στα αυτοάνοσα νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. Οφείλονται σε διάφορες αιτίες μεταξύ των οποίων είναι και οι χρόνιες φλεγμονές. Εδώ έχουμε παραγωγή πολλών κυτοκινών. Γιατί όμως έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή; Mία από τις πιθανότερες αιτίες είναι το οξειδωτικό σρες. Ζούμε σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από χημικές ουσίες και ρύπους, η τροφή μας έχει χάσει πολύ μεγάλο μέρος από τα θρεπτικά συστατικά, το βιοποριστικό άγχος μάς συντροφεύει καθημερινά. Ο οργανισμός δεν έχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Σιγά σιγά φθίνει.

Read More
Comment

March 21, 2017

Γιατι το λαδι καρυδας ειναι superfood

by Kallirroi Chatzimichali


Το λάδι καρύδας είναι αυτό που έχει τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το μητρικό γάλα. Είναι εμπλουτισμένο με λιπαρά οξέα που του δίνουν μια μοναδική γεύση καθώς και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε μέσης αλύσου κορεσμένα λιπαρά που τα ονομάζουμε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου. Τα περισσότερα φυτικά έλαια ή έλαια από σπόρους έχουν μακράς αλύσου λιπαρά οξέα ή τριγλυκερίδια μακράς αλύσου. Αυτά δυσκολεύουν το πάγκρεας, το συκώτι και το έντερο γιατί χρειάζονται συγκεκριμένα ένζυμα για να μεταβολιστούν πλήρως.

Read More
Comment

January 20, 2017

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 12-14 ΩΡΕΣ ΑΔΕΙΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΑΣ;

by Kallirroi Chatzimichali


Πολλές φορές ακούμε ότι πρέπει το βραδυνό μας να απέχει από το πρωϊνό μας τουλάχιστον ένα δωδεκάωρο. Με άλλα λόγια να κάνουμε διαλείπουσα νηστεία. Ας δούμε σε τι μας οφελεί.

1. Αυξάνει την αυξητική ορμόνη. Είναι μία ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του οργανισμού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Όταν η ανάπτυξη ολοκληρωθεί συνεχίζει να επιδρά για να διατηρείται το μέγεθος του οργανισμού. Με την πάροδο του χρόνου σιγά σιγά φθίνει. Αυξάνει τους μυς και μειώνει το σωματικό λίπος. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει τη χαληστερίνη και βελτιώνει την όραση.

Read More
Comment

January 3, 2017

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΤ.C ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

by Kallirroi Chatzimichali


Τώρα το χειμώνα συνέχεια ακούμε για τη βιταμίνηC. Ας δούμε γιατί μας είναι τόσο χρήσιμη και τι μπορούμε να κάνουμε για να την αυξήσουμε.

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή και πολύ σημαντική για το ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, νευρολογικό σύστημα καθώς και για τους ενδοκρινείς αδένες. Tα περισσότερα θηλαστικά και φυτά τη συνθέτουν μόνα τους. Ο άνθρωπος, κάποιες μορφές πιθήκων καθώς και τα ινδικά χοιρίδια αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.

Read More
Comment

  • Newer
  • Older