Search
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Close
Menu
Search
Close
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Menu

ON

Holistic Nutrition

December 14, 2018

Ποσο σημαντικη εναι η μεθυλιωση για την υγεια μας.

by Kallirroi Chatzimichali


Ας ξεκινήσουμε με το τί είναι η μεθυλίωση; Είναι η προσθήκη μιας ομάδας μεθυλίου σε κάποια από τις τέσσερεις βάσεις του DNA με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του γονιδίου. Με λίγα λόγια η μεθυλίωση καθιστά ένα γονίδιο ανενεργό ενώ η έλλειψη της μεθυλικής ομάδας το ενεργοποιεί. Είναι μια βιοχημική λειτουργία που γίνεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και είναι σημαντική για:

Read More
Comment

December 6, 2018

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ

by Kallirroi Chatzimichali


images-1.jpeg
images-1.jpeg

Κάθε μέρα ακούμε γύρω μας ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς και από αρτηριακή πίεση. Άπειρα είναι τα φαρμακα που συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, που δυστυχώς πολλές φορές δημιουργούν παρενέργειες και δε βοηθούν στη μεώση θανάτων από καρδιακή νόσο. Από την άλλη έχουμε ένα φυσικό προϊόν, το ρόδι, που μπορεί να αντιστρέψει υποκείμενες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Περίπου πριν από δύο χρόνια βγήκε στο φως μία κλινική μελέτη (επί δέκα χρόνια δεν είχε δημοσιευτεί) που τελικά δημοσιεύτηκε στο pubmed.gov.

Read More
Comment

November 8, 2018

ΕΙΝΑΙ Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ;

by Kallirroi Chatzimichali


Με εκπλήσει κάθε φορά που ακούω τη φράση “πάρε ασβέστιο” σε γυναίκες που έχουν οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Το να πάρει κανείς συμπληρωματικό ασβέστιο μπορεί να δημιουργήσει ασβεστώσεις σε διάφορα σημεία (όπου καθένας έχει ευαισθησία) π.χ στα αγγεία, στην καρδιακή βαλβίδα, σε αρτηρίες του στήθους …κ.λ.π Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη δημιουργία των οστών, χρειάζεται όμως συμπαράγοντες για τη δημιουργία υγιούς σκελετού. Το παίρνουμε από τις τροφές μια και ο οργανισμός μας δεν το παράγει. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα σύκα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, η κανέλα, το δενδρολίβανο, ο άνηθος, ο βασιλικός και το σέληνο.

Read More
Comment

September 19, 2018

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΝΤΕΡΟΥ-ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ;

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Εκτιμάται ότι περίπου το 11% του πληθυσμού παγκοσμίως επηρεάζεται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η Canadian Society of Intestinal Research θεωρεί ότι το 22% του δυτικού πληθυσμού έχει θέματα με το έντερο. Παρόλο που τα στοιχεία δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες πιστεύεται ότι το ποσοστό των ανδρών βρίσκεται στα ίδια επίπεδα, απλώς εκείνοι δε ζητούν ιατρική βοήθεια (Mercola, 2016).

Read More
Comment

August 9, 2018

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Πολύ συχνά με ρωτάνε, τί είναι ολιστική διατροφή. Συνήθως απαντάω ότι είναι η χρήση της τροφής ως φάρμακου για την υγεία του οργανισμού δηλαδή του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος. Είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι μια καθημερινή επιλογή να δίνω στον οργανισμό μου αυτά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και να είναι υγιής. Σημαίνει ότι επιλέγω προσεκτικά τι " βάζω μέσα μου και πάνω μου ", πώς ασκούμε και ότι προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ κοντά με τη φύση.

Read More
Comment

July 30, 2018

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ;

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Tα εγκεφαλικά επεισόδια τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται. Από το 2003 έως το 2012 το ποσοστό αυξήθηκε κατά 32% σε γυναίκες ηλικίας 18-34 ετών και 15% σε άντρες αντίστοιχης ηλικίας. Παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση σε νέα άτομα και ειδικώτερα στις γυναίκες. Από πρόσφατα στοιχεία που έχουμε από τις Η.Π.Α ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από εγκεφαλικό είναι διπλάσιος από αυτόν που πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού. Παρ' όλα αυτά δεν είμαστε ενήμεροι για τις αιτίες που συμβάλλουν στον κίνδυνο ενός εγκεφαλικού επεισοδίου και δεν μπορούμε να τον αξιολογήσουμε. Με σωστές επιλογές στη διατροφή μας και στο τρόπο ζωής μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό κατά 80%.

Read More
Comment

July 7, 2018

ΕΧΕΤΕ ΧΑΜΗΛΗ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ;

by Kallirroi Chatzimichali


Η κοινωνία μας σήμερα αντιμετωπίζει έλλειψη σεροτονίνης. Τί είναι η σεροτονίνη; Είναι ένας ανασταλτικός νευροδιαβιβαστής (μεταδίδει μηνύματα στα νευρικά κύτταρα) που εμφανίζει ορμονική δράση. Μας βοηθάει να έχουμε τον έλεγχο των παρορμήσεών μας και της αίσθησης του πόνου. Έχουμε συνηθίσει να την ακούμε και σαν "ορμόνη της χαράς" γιατί επηρεάζει θετικά τη διάθεσή μας. Είναι πρόδρομος της μελατονίνης και βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης του σώματος, του εσωτερικού ρολογιού.

Read More
Comment

March 30, 2018

ΠΟΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

by Kallirroi Chatzimichali


Unknown.jpeg
Unknown.jpeg

Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πρωί και βράδυ, να τα καθαρίζoυμε με οδοντικό νήμα και να επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρο. Σωστά όλα αυτά αλλά έχουμε ποτέ αναρωτηθεί πόσο ουσιώδης είναι ο ρόλος της διατροφής;

Το στόμα μας αντικατοπτρίζει τη συνολική μας υγεία. Εκεί ξεκινάει η διαδικασία της πέψης και επομένως σηματοδοτεί το εσωτερικό μας μικροβίωμα. Η πεπτική οδός αποτελείται από διάφορα είδη βακτηρίων που μπορούν να εισφέρουν θετικά ή αρνητικά στην υγεία μας.

Read More
Comment

March 9, 2018

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την υγεία μας. Οι τροφές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση παίζουν ρόλο στις διεργασίες που κάνει το σώμα μας καθώς και στην ισορροπία των ορμονών. Τα όργανά μας παράγουν ορμόνες δηλ. χημικές ουσίες που εκκρίνονται στο αίμα και μεταφέρουν χημικά σήματα σε όλα τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα βοηθώντας τη σωστή λειτουργία τους. Η ισορροπία των ορμονών είναι παράγων ζωτικής σημασίας Η καλή μας υγεία εξαρτάται από αυτές. Ας εξετάσουμε τους παράγοντες που βοηθούν στην καλή τους λειτουργία.

Read More
Comment

January 23, 2018

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Ολοι μας αγαπάμε τη ζάχαρη (γλυκά ..), τους απλούς υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια..) και τις επεξεργασμένες τροφές (αλαντικά, έτοιμες σάλτσες..). Σαν αποτέλεσμα έχουμε μεταβολικές διαταραχές που με τον καιρό μάς δημιουργούν προβλήματα.

Βασική αρχή για να έχουμε καλή υγεία είναι να διατηρούμε το σάκχαρο του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Με αυτό τον τρόπο συντηρούμε μία καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Γι αυτό θα αναφέρουμε παρακάτω τροφές που αν τις ενσωματώσουμε στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες, θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε.

Read More
Comment

January 10, 2018

Υπαρχει σχεση μεταξυ καρκινου και ζαχαρης;

by Kallirroi Chatzimichali


Unknown.jpeg
Unknown.jpeg

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας εννέα ετών από το ολλανδικό Κέντρο Βιολογίας για τον καρκίνο και το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών έρχονται να μας δώσουν πολλές εξηγήσεις σχετικά με το πόσο η ζάχαρη επηρεάζει τα καρκινικά κύτταρα και κάνει πιο επιθετικούς τους καρκινικούς όγκους. Όλοι μας έχουμε και καρκινικά κύτταρα, απλά ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν μας βλάπτει. Στον κύκλο της ζωής κάθ' ενός από μας μπορούν να πολλαπλασιαστούν και αν οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστεί θα δημιουργήσουν όγκους.

Read More
Comment