Search
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Close
Menu
Search
Close
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Menu

ON

Holistic Nutrition

October 3, 2016

Τι γνωμη εχετε για τα οσπρια;

by Kallirroi Chatzimichali


Τα όσπρια είναι μέσα στις διατροφικές μας συνήθειες. Ήταν το πιάτο του "φτωχού". Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά τα συναντάμε σε εστιατόρια με "δημιουργική" κουζίνα και θεωρούνται σαν κάτι ιδιαίτερο π.χ σαλάτα φακής με καπνιστό χέλι κ.ο.κ. Τα θεωρούμε σα μία καλή τροφή και κάθε καλή νοικοκυρά παινεύεται ότι τα μαγειρεύει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Όταν μιλάμε για όσπρια συνήθως αναφερόμαστε στα φασόλια, τις φακές, τα ρεβύθια, τη φάβα. Το μυαλό μας δεν πάει στα μπιζέλια, τη σόγια και τα αράπικα φυστίκια που κι αυτά ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Read More
Comment

July 27, 2016

H οστεοπορωση οφεiλεται μονο σε χαμηλα επιπεδα ασβεστιου;

by Kallirroi Chatzimichali


Τα οστά αποτελούνται από κύτταρα που φτιάχνουν τον οστίτη ιστό. Είναι αποθήκη αλάτων κυρίως φωσφορικού ασβεστίου, φωσφορικού μαγνησίου καθώς και ανθρακικού νατρίου και καλίου. Το άλλο συστατικό τους είναι το κολλαγόνο, μία ομάδα ινωδών πρωτεϊνών. Τα μεν άλατα καθιστούν τα κόκκαλα σκληρά και ανθεκτικά ενώ τα ινίδια κολλαγόνου τα κάνουν ελαστικά. Κάθε οστό καλύπτεται από μία μεμβράνη που βοηθά την ανάπτυξη και την επούλωσή του αν σπάσει. Στο εσωτερικό υπάρχουν κοιλότητες που περιέχουν τον ερυθρό μυελό. Ο ερυθρός μυελός είναι αυτός που παράγει τα κύτταρα του αίματος.

Read More
Comment

June 8, 2016

Τροποι για να ενεργοποιησουμε τον μεταβολισμο μας

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Τώρα που μπαίνει το καλοκαίρι ακούω πολλές φορές γύρω μου τη φράση " βρε παιδί μου ότι κι αν κάνω δε μπορώ να χάσω βάρος. Μάλλον θα έχει πρόβλημα ο μεταβολισμός μου ". Αυτή η φράση είναι που με κάνει σήμερα να ασχοληθώ με το συγκεκριμμένο θέμα, γιατί τα νέα είναι καλά. Μπορούμε να τον κάνουμε να λειτουργήσει καλύτερα.

Βασικό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο καθένας μας είναι εντελώς διαφορετικός. Έχει δηλ.τον δικό του βιοχημικό τύπο.

Read More
Comment

April 25, 2016

ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΤΑΤΙΝΕΣ Η ΟΧΙ;

by Kallirroi Chatzimichali


Κάνουμε εξετάσεις και βλέπουμε ότι η χοληστερόλη είναι ψηλή. Υποθέτουμε ότι έχουμε φάει πολλά λιπαρά. Σωστά;

Η χοληστερόλη είναι λιπίδιο που παράγεται στο συκώτι. Το 80% περίπου παράγεται ενδογενώς δηλαδή από τα δικά μας κύτταρα και το υπόλοιπο προέρχεται από τις τροφές. Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα μόνο σε ένα μικρό ποσοστό το επίπεδό της στο αίμα. Αυτό που την αυξάνει είναι η κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, άμυλα κ.α) γιατί αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος και ως εκ τούτου αυξάνεται η ινσουλίνη και τα τριγλυκερίδια.

Read More
Comment

April 9, 2016

τι ειναι καλο να γνωριζουμε για τα προβιοτικα

by Kallirroi Chatzimichali


Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που ανταγωνίζονται τους παθογόνους στο γαστρεντερικό σωλήνα. Εμποδίζουν την ανάπτυξη "κακών" βακτηρίων δημιουργώντας αντιμικροβιακές ουσίες. Μπορούν και επιβιώνουν κατά την διάβαση και παραμονή τους από το γαστρεντερικό σωλήνα διότι δεν επηρεάζονται από το όξινο περιβάλλον του στομάχου και από τη χολή.

Read More
Comment

March 28, 2016

Τι ειναι καλο να τρωμε μετα απο ασκηση

by Kallirroi Chatzimichali


Όσο μπαίνουμε στην Άνοιξη τόσο μεγαλώνει και η διάθεσή μας για σωματική άσκηση. Θέλουμε να αποκτήσουμε περισσότερη μυική μάζα και να νοιώσουμε ανάλαφροι. Η έντονη σωματική άσκηση είναι κι αυτή ένας στρεσογόνος παράγοντας για τον οργανισμό. Στρεσογόνοι παράγοντες θεωρούνται όλοι οι παράγοντες που μας δημιουργούν ανισορροπία. Γι αυτό το λόγο πρέπει μετά την άσκηση να αναπληρώσουμε τα θρεπτικά συστατικά και τα υγρά που χάσαμε.

Read More
Comment

February 24, 2016

Μπορει το stress να αυξησει το επιπεδο των LDL λιπιδιων;

by Kallirroi Chatzimichali


Τα τελευταία χρόνια συζητάμε συχνά το θέμα της χοληστερόλης και πώς μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδό της. Προ ημερών έτυχε να διαβάσω ένα άρθρο της Wall Street Journal που συνέδεε το stress με την αύξηση της LDL.

Πράγματι, ζούμε σε ένα περιβάλλον που κάθε μέρα καθένας από μας έρχεται αντιμέτωπος με διάφορους στρεσογόνους παράγοντες. Έχει γίνει δύσκολη η καθημερινότητά μας και γενικότερα ο πλανήτης βιώνει έντονα προβλήματα. Η άμεση πληροφόρηση των καταστάσεων μας πιέζει με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε έντονο stress. Πριν συζητήσουμε τη σπουδαιότητα της διαχείρισης του stress ας δούμε πώς συνδέεται με την αύξηση της LDL.

Read More
Comment

January 5, 2016

Καλωσοριζοντας το 2016!

by Kallirroi Chatzimichali


images.jpeg
images.jpeg

Κάθε νέα Χρονιά την καλωσορίζουμε πάντα με την ελπίδα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Μετά από τόσα χρόνια αυτό άρχισε να με βάζει σε σκέψεις. Ο νέος Χρόνος είναι αυτός που θα κάνει την αλλαγή ή εμείς οι ίδιοι;

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι την αλλαγή θα την κάνουμε εμείς. Το να πετύχουμε τους στόχους μας και να δώσουμε περισσότερη αγάπη είναι πράγματα που πηγάζουν από την δική μας αυθεντικότητα. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ένα μικρό απόσπασμα του Ρ. Ντ. Λαινγκ: " Σκεφτόμαστε πολύ λιγότερο απ' όσα ξέρουμε.

Read More
Comment