Search
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Close
Menu
Search
Close
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Menu

ON

Holistic Nutrition

March 3, 2021

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥ 21Η ΜΕΡΑ

by Kallirroi Chatzimichali in Οσπρια


.jpg
.jpg

ΥΛΙΚΑ

·      2κσ λάδι καρύδας

·      1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·      2 σκελίδες σκόρδο

·      1/2κγ σκόνη τζίντζερ

·      1κσ κάρυ (μέτριο,όχι πολύ καυτερό)

·      1/4κγ νιφάδες καυτερής κόκκινης πιπεριάς

·      500ml πολτός ντομάτας

·      1 φλ φακές (αφού το έχουμε μουλιάσει για 24 ώρες)

·      2φλ νερό ή ζωμό από κοτόπουλο

·      400ml πλήρες γάλα καρύδας

·      1/2κγ αλάτι

·      φρεσκοτριμμένο πιπέρι

·      ½ φλ ψιλοκομμένο κόλιαντρο

·      2κσ χυμό από λεμόνι

1.    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας και σωτάρουμε το κρεμμύδι, 5-6’

2.    Η φωτιά μας είναι χαμηλή. Ρίχνουμε το σκόρδο, το κάρυ, το τζίντζερ και τις νιφάδες. Ανακατεύουμε καλά

3.    Προσθέτουμε τις φακές.και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να καβουρντιστούν ανακατεύοντας για 5-6’

4.    Μετά ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας, το γάλα καρύδας, το ζωμό ή νερό και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν

5.    Όταν έχουν γίνει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το κόλιαντρο

images-2.jpeg
Comment

TAGS: Veggie


March 3, 2021

ΦΑΛΑΦΕΛ 14Η ΜΕΡΑ

by Kallirroi Chatzimichali in Οσπρια


.jpg
.jpg

ΥΛΙΚΑ

·     2 φλ ρεβύθια (τα έχω μουλιάσει δύο 24ωρα)

·     ½ φλ κρεμμύδι χοντροκομμένο

·     1φλ μαϊντανό χοντροκομμένο

·     1φλ κόλιαντρο χοντροκομμένο ή δυόσμο

·     1 καυτερή πιπερίτσα

·     2 σκελίδες σκόρδο

·     1κγ κίμινο

·     1κγ αλάτι

·     1/2κγ κάρδαμο

·     φρεσκοτριμμένο πιπέρι

·     3κσ αλεύρι ρεβυθιού

·     1/2κγ σόδα

·     φρεσκοτριμμένο πιπέρι

·     ελαιόλαδο

 

1.   Στραγγίζουμε και βάζουμε τα ρεβύθια στον πολυκόφτη και τα αλέθω

2.   Προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά , το αλάτι και το πιπέρι.

3.   Χτυπάω όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν χοντρή άμμος

4.   Βάζω το αλεύρι με τη σόδα σε ένα μπωλ

5.   Βάζω το μείγμα ρεβύθια … σε ένα μπώλ και προσθέτω το αλεύρι/σόδα

6.   Ανακατεύω καλά

7.   Βάζω το μπωλ στο ψυγείο για 45’-60’

8.   Πλαθω σε μπαλάκια

Εδώ έχουμε 3 δυνατότητες

·     Προθερμαίνω το φούρνο στους 210 βαθμούς. Βάζω σε ταψί με λαδόκολλα τα φαλάφελ. Τα αλείφω με ελαιόλαδο ή ακόμα καλύτερα με λάδι καρύδας. Τα ψήνω για 12-15’. Παίρνουν ένα ωραίο καστανό χρώμα.

·     Βάζω σε ένα τηγάνι λάδι καρύδας και ψήνω τα φαλάφελ.

·     Βάζω σε ένα τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο και τα τηγανίζω

Προσωπικά τα κάνω πάντα στο φούρνο με λάδι καρύδας και γίνονται νοστιμότατα και τραγανά.

Δοκίμασα ακριβώς την ίδια συνταγή με γίγαντες. Πρόσθεσα στα λαχανικά και 1 καρότο. Έγιναν πολύ ωραία.

Τα σερβίρουμε με μία sauce

·     1/2φλ ταχίνι

·     1/4φλ νερό

·     ¼ χυμό λεμόνι

·     1 σκελίδα σκόρδο

·     1/2κγ κίμινο

·     1φλ μαϊντανός

·     1/2λγ αλάτι

·     1κσ γιαούρτι (προαιρετικά)

·     Χτυπάω μαζί όλα τα υλικά. Την αφήνω 20-30’ (για να δέσουν καλά τα υλικά και μετά σερβίρω με τα φαλάφελ

Comment

TAGS: Veggie


March 3, 2021

KΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ SHI-ITAKE, ΜΑΡΑΘΟΣΠΟΡΟ, ΚΙΜΙΝΟ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΥΣ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ 1Η ΜΕΡΑ

by Kallirroi Chatzimichali in Οσπρια


bengalidalfront.jpg
bengalidalfront.jpg

Υλικά

·     1και1/2 φλ φακές κόκκινες (τις έχω μουλιάσει για 24 ώρες αλλάζοντας το νερό)

·     2 μικρές καυτερές πράσινες πιπερίτσες

·     1και1/2 κγ αλάτι

·     1/2κγλ κουρκουμά (σκόνη)

·     4κσ λάδι καρύδας

·     2 φρέσκα κρεμμυδάκια

·     1κγλ τζίντζερ (σκόνη)

·     2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια

·     300γρ μανιτάρια shi-itake

·     2κς λάδι καρύδας

·     1/2κγλ σπόρους κίμινο

·     1/2κγ μαραθόσπορο

·     1/2κγ σπόρους μουστάρδας

·     1/2κγ σπόρους τσιμένι

·     1κγλ νιφάδες κρεμμυδιού

·     1 φύλλο δάφνης

·     1κγλ κίτρινο κάρυ

·     1/2κγ νιφάδες καυτερής κόκκινης πιπεριάς

·     μπόλικος μαϊντανός

 

Βάζω σε μία κατσαρόλα τις φακές, το αλάτι  το φύλλο δάφνης , τις πράσινες πιπερίτσες. και 3 ποτήρια νερό Αφήνω να μαγειρευτούν (σχεδόν πίνουν το νερό). Πετάω το φύλλο δάφνης.

Σε ένα καλό τηγάνι σωτάρω τα μανιτάρια ψιλοκομμένα με 2κσ λάδι καρύδας. Τα φυλάω σε ένα μπώλ. Στο ίδιο τηγάνι με τις άλλες 2κσ λάδι καρύδας σωτάρω τα κρεμμυδάκια και πασπαλίζω με το τζίντζερ, περίπου 5’. Προσθέτω τις ντομάτες και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 8’.

Στις φακές προσθέτω τα μανιτάρια και το μείγμα με τις ντομάτες και ανακατεύω καλά.

Βάζω όλους τους σπόρους (κίμινο, μαραθόσπορο,μουστάρδας,τσιμένι(fenugreek),στο μπλέντερ και τους χοντροαλέθω.

Σε ένα τηγανάκι βάζω τις 2κσ λάδι καρύδας με τους σπόρους , τις νιφάδες κρεμμυδιού , το κάρυ και τις νιφάδες καυτερής πιπεριάς και ανακατεύω καλά. Περιμενω ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά να βγάλουν τα αρώματά τους περίπου 10’. Προσοχή να μην καούν οι σπόροι γιατί θα πικρίσουν.

Ανακατεύω με τις φακές και πασπαλίζω με πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Comment

March 3, 2021

Γίγαντες με εστραγκόν και μανιτάρια shiitake

by Kallirroi Chatzimichali in Οσπρια


images-1.jpeg
images-1.jpeg

YλικΑ

 

·    250γρ γίγαντες

·      25γρ αποξηραμένα μανιτάρια shiitake

·      300m lζωμός

·      300ml  συμπηκνωμένος χυμός ντομάτας

·      2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

·      1φλ kale ψιλοκομμένο

·      ½ φλ εστραγκον φρέσκο

·      60ml  ελαιόλαδο

·      ½ κγλ massala

·       1/2κσ θυμάρι ξερό τριμμένο

·      αλάτι/πιπέρι

 

1.    Μουλιάζω για 48 ώρες τους γίγαντες αλλάζοντας το νερό

2.    Τους  βάζω σε μία κατσαρόλα με νερό. Το νερό να τους σκεπάζει καλά γιατί θα βράσουν για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.  Αν θέλετε τους ξεφλουδίζετε για να είναι πιο εύπεπτοι. Επίσης τους αφαιρείτε τον αφρό.

3.    Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζετε το μισό λάδι και μαραίνετα τα μανιτάρια. Μόλις μαραθούν τα αφαιρείτε προσεκτικά και βάζετε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί προσθέτετε το ζωμό και αφήνετe να πάρει μία βράση πριν προσθέσετε το χυμό ντομάτας. Bράζετε για περίπου 5’ και μετά ρίχνετε το kale  και το εστραγκόν. Μόλις δείτε ότι έχουν δέσει μεταξύ τους σβήνετε τη φωτιά

4.    Σουρώνετε τα φασόλια και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύετε. Τα βάζετε σε γάστρα (ή πυρέξ που θα το σκεπάσετε με λαδόκολα και μετά με αλουμινόχαρτο). Περεχύνετε με τη σάλτσα και τα μανιτάρια και πασπαλίζετε με το θυμάρι.

5.    Ψήνετε περίπου μισή ώρα (αν δεν έχετε βγάλει το φλούδι από τα φασόλια θέλει περισσότερο).

6.    Βγάζετε το καπάκι και ψήνετε άλλα 20’

Comment

March 3, 2021

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ

by Kallirroi Chatzimichali in Οσπρια, Με Λαχανικά


Unknown.jpeg
Unknown.jpeg

Yλικά

  • 1/4 φλ χυμό από λεμόνι

  • 300γρ αγκινάρες Ιερουσαλήμ

  • 300γρ ασπρισμένα αμύγδαλα

  • 1/4φλ ελαιόλαδο

  • 1/3 φλ νερό

  • 1/2 - 1 αβοκάντο (ανάλογα με το μέγεθος)

  • 1κγλ τριμμένο κύμινο

  • αλάτι/άσπρο πιπέρι

  • 300γρ καθαρισμένα φασολάκια

  • χυμός από 1/2 λεμόνι

  • 1/3 φλ ελαιόλαδο

  • 1/3φλ ζωμός ή νερό

  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο

  • αλάτι/πιπέρι

  • μαϊντανός και καβουρντισμένα αμύγδαλα για γαρνίρισμα.

  • Καθαρίζω τις αγκινάρες και τισ βάζω σε κατσαρόλα με νερό που τις σκεπάζει.Ρίχνω στο νερό 1κσ λεμόνι. Μόλις πάρει βράση σκεπάζω την κατσαρόλα και χαμηλώνω τη φωτιά. Βράζω για περίπου20-25’.

  • Βάζω στο μούλτι το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τις βρασμένες αγκινάρες, το νερό το λεμόνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο και το αλατοπίπερο και ανακατεύω πολύ καλά.

  • Σε ένα τηγάνι βάζω τα φασολάκια με τα υπόλοιπα υλικά και τα μαγειρεύω, περίπου 3/4 της ώρας

  • .Γαρνίρω με μαϊντανό και καβουρντισμένα αμύγδαλα

Comment

March 3, 2021

ΦΑΚΕΣ ΣΑΛΑΤΑ

by Kallirroi Chatzimichali in Σαλάτες, Οσπρια


.jpg
.jpg

Υλικά

  1. 200γρ. φακές

  2. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  3. 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

  4. 3 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα

  5. 1/2 κγ κίμινο

  6. 1κσ λάδι καρύδας

  7. 5 κσ ελαιόλαδο

  8. 200γρ μανιτάρια φρέσκα

  9. 1 φλ ζωμός (κοτόπουλου ή λαχανικών)

  10. ξύσμα και χυμός από 1/2 λεμόνι

  11. μπόλικο μαϊντανό ψιλοκομμένο



  • Σε μια κατσαρόλα βάζω το λάδι καρύδας και το ζεσταίνω. Ρίχνω το κίμινο και το αφήνω να βγάλει το άρωμά του να βγάζει το αρωμά του ρίχνω όλα τα λαχανικά. Ανακατεύω καλά και τα αφήνω για 5΄να μαραθούν.

  • Αλατοπιπερώνω και Προσθέτω τις φακές. Ανακατεύω και αφήνω πάλι 5΄.

  • Προσθέτω το ζωμό και συμπληρώνω με νερό

  • Σκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω το φαγητόσε χαμηλή φωτιά

  • Προσθέτω τις φακές. Ανακατεύω και αφήνω πάλι 5΄.

  • Προσθέτω το ζωμό και συμπληρώνω με νερό

  • Σκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω το φαγητό σε χαμηλή φωτιά.

  • ¨οταν είναι έτοιμο σβήνω τη φωτιά και προσθέτω το ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά.

  • Προσθέτω το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και πασπαλίζω με μαϊντανό οταν είναι έτοιμο

Comment

March 3, 2021

σουπα με φασολια και kale

by Kallirroi Chatzimichali in Σούπες, Οσπρια


Unknown.jpeg
Unknown.jpeg

Yλικά

  1. 2 φλυτζάνια ξερά φασόλια (τα έχουμε βάλει στο νερό για 48 ώρες)

  2. 2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο ή 1/4κγ ξερό

  3. 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή 1/4 ξερό

  4. 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

  5. 2κσ ελαιόλαδο και 3κσ προαιρετικά

  6. 2 τριμμένα κρεμμύδια ξερά

  7. 1/2 κγ αλάτι

  8. 11/2 φλυτζάνι καρότο σε κομματάκια

  9. λίγο ρίγανη

  10. λίγο φασκόμηλο

  11. 8 φλυτζάνια ζωμό

  12. 2κσ χυμό λεμονιου

  13. 5 κλαδάκια kale ψιλοκομμένα

  14. 1 δέμα σέσκουλα ψιλοκομμένα

  15. Τυρί παρμεζάνα (προαιρετικά)

  • Βάζω τα φασόλια να πάρουν μία βράση και χύνω το νερό.

  • Βάζω σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνω όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτια.

  • Ρίχνω το ζωμό και ανακατεύω καλά.

  • Βράζω με σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να γίνει το φαγητό..Ξεσκεπάζω κλείνω τη φωτιά και προσθέτω το προαιρετικό ελαιόλαδο.

  • Μπορώ να προσθέσω σε κάθε πιάτο 1κγ παρμεζάνα τριμμένη.

Comment

March 3, 2021

ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

by Kallirroi Chatzimichali in Οσπρια, Με Λαχανικά


images-1.jpeg
images-1.jpeg

Υλικά

  1. 500 γρ λαχανάκια Βρυξελλών

  2. 2κ.σ ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας

  3. 1κ.γ τριμμένη κανέλα (προαιρετικά)

  4. αλάτι/πιπέρι

  5. 2κ.σ κουκουνάρι καβουρντισμένο

 

  1. 100 γρ φακές

  2. 500 ml νερό (θα βράσω τις φακές αφού προηγουμένως τις έχω μουλιάσει για ένα 24ωρο)

  3. χυμός από 1/2 λεμόνι

  4. αλάτι/πιπέρι

 

  1. 2 πορτοκάλια σαγκουϊνια

  2. 1 φλ. γιαούρτι

  3. χυμός από μισό λεμόνι

  4. ελαιόλαδο

  5. 2κ.σ καρύδια

  6. μπόλικος μαϊντανός

  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 C

  • Kόβω τα λαχανάκια Βρυξελλών στη μέση. Τα βάζω σε ένα μπωλ και τα ανακατεύω με το λάδι, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Βάζω σε ένα ταψί μια λαδόκολα και τα βάζω στο φούρνο. Τα ψήνω για περίπου 25-30' μέχρι να πάρουν χρώμα.

  • Εν τω μεταξύ βράζω τις φακές. Προσέχω να είναι σπειρωτές και όχι παραβρασμένες. Τις στραγγίζω και τις περεχύνω με το λαδολέμονο. Αλατοπιπερώνω.

  • Φτιάχνω μία σως με γιαούρτι, λεμόνι και αλάτι/πιπέρι

  • Βάζω σε ένα μπωλ τα λαχανάκια Βρυξελλών, τις φακές και τη σως. Ανακατεύω και γαρνίρω με φέτες από σαγκοίνι, καρύδια, κουκουνάρια και μαϊντανό

Comment

March 3, 2021

ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ HUMMUS ΠΑΤΖΑΡΙΟΥ

by Kallirroi Chatzimichali in Σάλτσες, Οσπρια


Pea_falafel_bowl_3.jpg
Pea_falafel_bowl_3.jpg

Υλικά

  1. 150γρ. αρακάς

  2. 150γρ ρεβύθια μαγειρεμένα

  3. 2 κρεμμυδάκια

  4. 1-2 σκελίδες σκόρδο

  5. 2κ.σ αλεύρι από φαγόπυρο

  6. 2κ.σ κολοκυθόσπορο

  7. 1/2 κ.γ baking powder

  8. 2κ.σ μέντα ή δυόσμο

  9. 3 κλαράκια μαϊντανό

  10. 1κ.σ χυμό λεμόνι

  11. 1κ.γ κύμινο

  12. 2κ.σ ελαιόλαδο

  13. αλάτι/πιπέρι

  • Ενώνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο. Προσέχουμε να νη γίνουν πολτός. Τα πλάθουμε σε μικρά φαλάφελ και τα βάζουμε με λαδόκολλα στο φούρνο.

  • Με το πινέλο τα περνάμε με το ελειόλαδο

  • Ψήνουμε στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20΄. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα αναποδογυρίζουμε και περνάμε και αυτή την πλευρά με ελαιόλαδο

Hummus πατζαριού

 

Υλικά

 

  1. 200γρ. πατζάρια (μόνο το βολβό)

  2. 150γρ. ρεβύθια

  3. 3κ.σ ταχίνι

  4. 3κ.σ ελαιόλαδο

  5. 1κ.σ κάπαρη

  6. 1κγ κύμινο

  7. 1 σκελίδα σκόρδο

  8. αλάτι/πιπέρι

  • Ψήνουμε τα πατζάρια στο φούρνο την ώρα που ψήνουμε και τα φαλάφελ

  • Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός.

Σερβίρουμε τα φαλάφελ μαζί με το hummus.

Comment