Search
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Close
Menu
Search
Close
  • Blog
  • Recipes
  • Contact
Menu

ON

Holistic Nutrition

March 2, 2021

Κολοκυθοσουπα

by Kallirroi Chatzimichali in Σούπες


007_Roasted-Butternut-Squash-Soup_s4x3.jpg.rend.sni12col.landscape.jpeg
007_Roasted-Butternut-Squash-Soup_s4x3.jpg.rend.sni12col.landscape.jpeg

Υλικά

  • 300γρ. κολοκύθα

  • 1 πράσο

  • 1 γλυκοποτάτα

  • 1 κρεμμύδι

  • 1 σελινόριζα

  • λίγο ginger

  • κόλιανδρος (προαιρετικά)

  • 1 καρότο

  • 1 φλυτζάνι γάλα καρύδας

  • 1 φλυτζανι ζωμός από κοτόπουλο

  • 2 φλυτζάνια νερό

  • αλάτι πιπέρι

  • κολοκυθόσπορος

  1. Ψήνουμε την κολοκύθα σε μέτριο φούρνο για 40-45'. Την καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

  2. Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά.

  3. Τα βάζουμε όλα σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το γάλα καρύδας, το ζωμό, και το νερό. Μόλις πάρουν βράση χαμηλήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το σκεύος. Δεν θέλει πολύ βράσιμο. Συνήθως σε μισή ώρα είναι έτοιμη.

  4. Την πολτοποιούμε στο blender.

  5. Τη σερβίρουμε ζεστή. Προσθέτουμε κολοκυθόσπορο.

Comment

March 2, 2021

Κοτοπουλο με πολλα μυρωδικα

by Kallirroi Chatzimichali in Με Πουλερικά


.jpg
.jpg

Υλικά:

  • 4 στήθη από κοτόπουλο χωρίς πέτσα 

  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • Μπόλικα φύλλα βασιλικού (σχεδόν μισό φλυτζάνι)

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • Τζίνζερ

  • 1/2 κ.γ. κουρκουμάς

  • Πιπέρι cayenne και αλάτι

  • Χυμός από μισό λεμόνι

  • Κόλιανδρο 

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Γάλα καρύδας (περίπου 150ml)

  1. Χτυπάμε, εκτός από το κοτόπουλο, όλα τα υλικά στο food processor.

  2. Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και το μαρινάρουμε για τουλάχιστον 3 ώρες στο παραπάνω μείγμα. 

  3. Ψήνουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (σκεπασμένη) μέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Αν έχει πολλά υγρά ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε λίγο ακόμα μέχρι να γίνει μία παχύρευστη σάλτσα.

  4. Πρόσθετουμε ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι και ανακατεύουμε.

Σερβίρεται ωραία μαζί με ρύζι και πράσινη σαλάτα.

Comment

March 2, 2021

Κεικ Πορτοκαλιου

by Kallirroi Chatzimichali in Γλυκά


κέικ_πορτοκάλι.jpg
κέικ_πορτοκάλι.jpg

Υλικά:

  • 200mg λάδι

  • 165mg μέλι

  • 4 αυγά

  • 3 κουταλιά της σούπας κονιάκ

  • Χυμό & ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 335 γραμμ. αλεύρι

  • 1 . κουταλάκι του γλυκού baking SODA

  • 1 . κουταλάκι του γλυκού baking POWDER

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά, το baking POWDER και το baking SODA.

  2. Στο μίξερ, χτυπάμε το λάδι με το χυμό πορτοκαλιού, και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι.

  3. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι, και ανακατεύουμε καλά.

  4. Ψήνουμε το ομοιογενές μείγμα στους 180 βαθμούς.

Comment

March 2, 2021

Κομποστα με μηλα και φρουτα του δασους

by Kallirroi Chatzimichali in Γλυκά


.jpg
.jpg
  • Φρούτα του δάσους (300 γρ.)

  • Τζίντζερ (τριμμένο)

  • Κανέλα (3 μπαστουνάκια)

  1. Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.

  2. Προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα τα φρούτα του δάσους, το τζίντερ, την κανέλα, 1 μικρό ποτήρι νερό και 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο.

  3. Ανάβουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σε περίπου 15' είναι έτοιμη. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. ¨Όταν είναι τελείως κρύα προσθέτουμε ξύσμα από περγαμόντο ή από ακέρωτο λεμόνι. Είναι πεντανόστιμη!!!

Διατηρείται στο ψυγείο.΄Οταν τη σερβίρουμε προσθέτουμε και λίγους ξηρούς καρπούς.

Comment

March 2, 2021

Hummus

by Kallirroi Chatzimichali in Σάλτσες


.jpg
.jpg

Υλικά:

  • 250 γρ ρεβυθια (μουλιασμενα σε αλατισμενο νερο για 1 βραδυ)

  • 2 σκελιδες σκορδο

  • 2 καροτα

  • 65γρ ταχινι

  • 40ml λαδι

  • 1/2 avocado

  • 1/2 κουταλια της σουπας κυμινο (σε σκονη)

  • 1/2 κουταλακι γλυκου κουρκουμα

  • παπρικα

  • αλατι

  • πιπερι

  • χυμο απο 1 λεμονι

  1. Βραζουμε ρεβυθια, καροτο και σκορδο.

  2. Οταν ειναι ετοιμα τα βαζουμε με μια σουρωτη κουταλα στο multi.

  3. Προσθετουμε και ολα τα αλλα υλικα. Αναλόγως με το ποσο πηχτο το θελουμε προσθετουμε νερο απο τα βρασμενα ρεβυθια.

Τσάτνι για το hummus:

  • 70 γρ. καπαρη ξαλμιρισμενη καλα στραγγισμενη και μουλιασμενη σε ρουμι

  • 25 γρ φρεσκο ginger

  • 1 μικρο κρεμμυδι ψιλοκομμενο

  • 25γρ σταφιδες (μουλιασμενες σε ρουμι)και κομμενες

  • 1 κουταλια της σουπας σταφυλλομελο(λαικη)

  1. Σε ενα τηγανι τσιγαριζουμε με λιγο χυμο ροδιου το κρεμμυδι με το τζιντζερ για 8-10΄.

  2. Προσθετουμε τα υπολοιπα υλικα και τα μαγειρευουμε ολα μαζι για αλλα 10' σε χαμηλη φωτια.

  3. Κατεβαζουμε απο τη φωτια και προσθετουμε λιγο λαδι.

Comment

March 2, 2021

Μελομακαρονα

by Kallirroi Chatzimichali in Γλυκά


2013-12-15+13.04.59.jpg
2013-12-15+13.04.59.jpg
  • 3 φλυτζάνια λάδι

  • 1 φλυτζάνι αλυσίβα

  • 1/3 του φλυτζανιού μέλι

  • Χυμός από 2 πορτοκάλια και ξύσμα από ένα

  • 1 κιλό αλεύρι ( 100γρ. αλεύρι από λιναρόσπορο, 500 γρ. αλεύρι ζέας, 400γρ. αλεύρι βρώμης )

  • 1,5 κουτ. γλυκού βιολογικό baking powder

  • 1 κουτ. γλυκού βιολογική σόδα

Από την προηγούμενη μέρα έχω φτιαξει την αλυσίβα. 

Πώς την φτιάχνω;

Παίρνω 2,5 κουταλιές στάχτυ από το τζάκι ( μόνο ξύλα. Δεν έχω κάψει τίποτα άλλο εκτός από ξύλα ) και τη βάζω σε ένα κατσαρολάκι με 2,5 φλυτζάνια βραστό νερό. Το αφήνω στη φωτιά να πάρει 2-3 βράσεις ( περίπου 5΄ ). Σβήνω τη φωτιά και το αφήνω για τουλάχιστον 10 ώρες. Το σουρώνω. Αυτό που έχω είναι ένα διαυγές υγρό. Χρησιμοποιώ 1 φλυτζάνι.

  1. Βάζω στο mixture το λάδι, το πορτοκάλι ( χυμό και ξύσμα ), το μέλι. Τα αφήνω να ενωθούν πολύ καλά. Συγχρόνως ρίχνω σιγά-σιγά την αλυσίβα. Χτυπάω καλά.

  2. Αναμειγνύω τα αλεύρια, το baking powder και τη σόδα.

  3. Ρίχνω το μείγμα κουταλιά κουταλιά στο λάδι.

Η ζύμη γίνεται μαλακιά. Πλάθω τα μελομακάρονα και τα βάζω στη λαμαρίνα του φούρνου που την έχω στρώσει με λαδόκολα. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Γίνονται λίγο πιο σκούρα. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα μελώνω. Αν θέλω κρατάω λίγα αμέλωτα. Είναι πολύ νόστιμα μπισκοτάκια.

Comment

March 2, 2021

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

by Kallirroi Chatzimichali in Με Λαχανικά


SAM_0655.JPG
SAM_0655.JPG

Tώρα που πλησιάζουν οι γιορτές ο νους μας πάει πιο πολύ στο φαγητό. Σκεφτόμαστε κρέατα, πίτες, γλυκά, πράγματα που ως επί το πλείστον θα μας κάνουν να νοιώσουμε βάρος και όχι ευεξία. Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια να συμπεριλάβουμε κάτι πιο υγιεινό στο τραπέζι μας. Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό που μας φέρνει στο νου κάτι γιορταστικό. Πράγματι καλά κάνει και μας παραπέμπει σε γιορτές γιατί είναι ένα δώρο προς τον εαυτό μας. Περιέχει καροτενοειδή, βιταμίνη Α και C, κάλιο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Γιατί λοιπόν να μην της δώσουμε εξέχουσα θέση στο γιορταστικό μας τραπέζι; Να μια συνταγή που νομίζω ότι θα σας ενθουσιάσει γιατί συνδιάζει πολύ ωραία εμφάνιση και γεύση.

  • 1,5 φλυτζ. αναποφλοίωτο ρύζι

  • 4,5 φλυτζ. ζωμός από κοτόπουλο

  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 250 γρ. μανιτάρια (προτιμώ τα shiitake)

  • 250 γρ. σπανάκι

  • 3 κουταλιές της σούπας άσπρο κρασί

  • 1 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι

  • 1 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά

  • 1 κουταλάκι γλυκού λάδι τρούφας

  • αλάτι, πιπέρι

  • 100 γραμμάρια ανάμεικτα ψιλοκομμένα βερύκοκα και δαμάσκηνα ξερά

  • 0.5 φλυτζάνι τσαγιού κολοκυθόσπορο

  • μαϊντανό

  • 1 φλυτζάνι κατσικίσιο τυρί (προαιρετικά)

  1. Παίρνω μία κολοκύθα και της αφαιρώ το πάνω μέρος.Την καθαρίζω και την αλείφω με ελαιόλαδο.

  2. Βράζω το ρύζι σε αναλογία 3 ( ζωμός από κοτόπουλο ) προς 1 ρύζι - το αναποφλοίωτο θέλει περισσότερο βράσιμο.Τό αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

  3. Σωτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το πολτοποιημένο σκόρδο με τα μανιτάρια και το σπανάκι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το κρασί, το θυμάρι, τον κουρκουμά και το αλάτι και μαγειρεύω για περίπου ακόμα 5 λεπτά.

  4. Τέλος ρίχνω τα ξερά φρούτα, τον κολοκυθόσπορο τον μαϊντανό, τρίβω πιπέρι και ανακατεύω. Δοκιμάζω να δώ αν υπάρχει ισορροπία γεύσεων για να διορθώσω αν κάτι χρειάζεται.

  5. Γεμίζω την καλοκύθα και την βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C. Την ψήνω μεχρι να μαλακώσει και να πάρει πορτοκαλοκαφέ χρώμα.

  6. 'Oταν είναι έτοιμη τη βγάζω από το φούρνο, τη ραντίζω με λάδι τρούφας και τη σερβίρω. Συνοδεύεται πολύ ωραία με κατσικίσιο τυρί.

Comment

March 2, 2021

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ

by Kallirroi Chatzimichali in Γλυκά


Jewish+Apple+Cake.jpg
Jewish+Apple+Cake.jpg
  • 450γρ μήλα, κομμένα σε κύβους

  • 100γρ καρύδια

  • 100γρ. σταφύλι

  • 75mg ρούμι

  • 150mg ελαιόλαδο

  • 200γρ. ζάχαρη Rapandura ή μέλι

  • 2 μεγάλα αυγά

  • 350γρ αλεύρι

  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα

  • 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder

  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

  • Ελάχιστο αλάτι

  1. Βάζετε το σταφύλι και το ρούμι σε ένα τηγανάκι, για να πάρουν λίγο βράση και να φουσκώσουν λίγο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

  2. Χτυπάτε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Μετά ανακατέψτε μέσα τα μήλα, το ξύσμα λεμονιού, τα στραγγισμένα σταφύλια και τα καρύδια.

  3. Βάζετε το μείγμα σε μια φόρμα περίπου 20 εκατοστών και ψήνετε το κέικ για μία ώρα.

Comment

  • Newer
  • Older